apelsin.in.ua
русукр
Інтернет-магазин картонних виробів
Про насКонтактиПитанняСловникДоставкаБлог
Кошик порожній
Увійти / Реєстрація
Пишіть нам:
apls@eugenecarton.com
Олена Суржикова
Заступник директора компанії "Апельсин"

Досвід швейцарських колег


Репост
Пропозиція поїхати на міжнародну виставку Fespa в Мюнхен 20-23 травня 2014 року застала зненацька. Бурхливі події початку 2014 витіснили всі звичайні справи.

Але компанія Paperhouse (Київ) люб'язно пообіцяла додатково до виставки звозити нас на високотехнологічне підприємство в Швейцарії. Вирішили, що варто повчитися, приглянути нове обладнання. Пора налаштовуватися на творіння. Коротше, поїхали. Поїздка вийшла цікава. Далі слідує моя спроба записати те що найбільш запам'яталося.



Поїздка на завод компанії Zuund Zund - один з кращих в світі розробників і виробників планшетних ріжучих плотерів. Розташований в Швейцарії. Плоттери дійсно класні. Я бачила їх в роботі ще до поїздки. Але зараз не про рекламу обладнання. Мене вразила організація праці на цьому невеликому підприємстві. Кожен плоттер може бути замовлений в різній комплектації і різних розмірів. Виробництво, по суті, поштучна, що не є конвеєрним. Але ніякого натяку на кустарщину.



Почну з того, що завод не виглядає, як завод в нашому розумінні. Сучасна будівля зі скляними стінами. Ніяких парканів. Озерце. З цеху прекрасний вид на Альпи. Якщо світить яскраве сонце, автоматично опускаються ролети. Дерев'яна найчистіша підлога, на стелі - звукопоглинаючі панелі. У цеху, тому зовсім тихо, шуму не чути. У кожної речі своє місце, і вона підписана за допомогою акуратної бірочки. Нічого ніде не валяється. Кожна річ на своєму місці. Безхазяйного інструменту просто не існує. У кожного робітника - своя невелика металева етажерка на коліщатках, на якій в строгому порядку розкладений його інструмент. Робочий несе за нього матеріальну відповідальність. Вражає невелика кількість людей в цеху. А обсяги виробництва такі, що тільки позаздриш!

Остання година зміни - тестова. За цю годину співробітник перевіряє все зроблене за день.



Вдумайтеся: помилка живе менше доби і не переходить на наступну виробничиу ділянку. 12,5% часу примусово витрачається на контроль. Начебто багато. Але при цьому ніхто нікуди не поспішає, а все встигають. Компанія створена в 2000 році, а сьогодні - світовий лідер. Працюють дуже ефективно, продумано. Гарно працюють!

Звичайно, є у нас великі, добре організовані підприємства. Але ті, хто намагався в Україні будувати мале виробниче підприємство добре мене зрозуміють. Оренда в забруднений цехах старих радянських заводів. Можна, звичайно, зробити ремонт, але тоді через невеликий проміжок часу підніметься ціна оренди. Якісь корівники або свинарники, переобладнані під виробництво. Про виділення землі під споруду власного цеху недалеко від великого міста можна тільки мріяти. Якщо вдається купити якусь нежитлову нерухомість, маса коштів йде на її перебудову, а ще більше - на різні узгодження і дозволи.



У Швейцарії ж ми потрапили в маленький технопарк. У невеликому містечку розташовано кілька підприємств. Підприємство, що поставляє в Zund комплектуючі, знаходиться в жовтому будинку на відстані 300 м. Транспортні витрати при перевезенні прагнуть до нуля. Будинки будувалися спеціально з урахуванням особливостей підприємств. Мінімізація витрат на прокладку комунікацій і вивіз сміття. Та й містечко добре. Молодь не їде, а працює на відмінних сучасних робочих місцях в рідному місті. Якось все дуже розумно зроблено.



Перший висновок: Ми вже маємо хороше обладнання і грамотний персонал. Ще не допрацьовуємо в організації процесів і робочого простору.

Висновок другий: схоже, нам пора будувати технопарки, подібні швейцарському, за межами великих міст. Малі та середні виробничі підприємства - об'єктивна реальність. Потрібно допомогти їм стати більш продуктивними.

Висновок третій: ділові поїздки за кордон - це завжди добре :) - вчимося швидше на чужому досвіді і розуміємо, куди потрібно рухатися.


Подобається стаття? Підпишіться на оновлення.

comments powered by Disqus